Doorontwikkeling keuzevakken BB en KB

Jaarlijks worden minimaal 3 keuzevakken voor vmbo bb en kb gezamenlijk doorontwikkeld. Dit zijn bestaande keuzevakken die inhoudelijk worden vormgegeven met en door regionale kennis en ervaring.  Doel is dat deze keuzevakken - op termijn - toegankelijk zijn alle vmbo leerlingen uit de regio Amersfoort e.o. 

Momenteel wordt gewerkt aan de doorontwikkeling van de keuzevakken:

●Robotica (ook Groen en TL) - start november 2020
●CNC - Technieken (o.a. i.s.m. Style CNC) - start november 2020
●Oriëntatie op techniek PRO 
●Booglassen (o.a. i.s.m. Bronswerk) - on hold ivm corona
 

Keuzevak Robotica
Het eerste keuzevak dat doorontwikkeld wordt is Robotica. Jongeren krijgen nu en in de toekomst te maken met nieuwe technologieën en bijbehorende vaardigheden. Het keuzevak gaat o.a. in op het onderzoekend leren, programmeren, Internet of Things (IoT), Artificial Intelligence (AI)

Keuzevak CNC - Technieken
Dit keuzevak is niet nieuw qua syllabus maar wel voor de scholen uit onze omgeving die aangesloten zijn bij de werkgroep. Doordat het Corlaer College beschikt over de benodigde outillage, in de vorm van een Style CNC-draaibank in een afgesloten ruimte met 13 vaste pc’s, staan een aantal seinen al op groen. Ook is CNC-machinefabriek Style uit Bunschoten bereid om te faciliteren in de vorm van een hybride-docent en een aftrap van een bedrijfsbezoek met de leerlingen die dit keuzevak willen gaan volgen.

Steven de Harder die namens Style nauw betrokken is, gaf uitleg waarom juist deze opzet een grote kans van slagen heeft. De zelf ontwikkelde programmeertaal van Style ver onderscheid zich vanwege de eenvoud om te programmeren. Het leren van ingewikkelde G en/of N-codes is niet nodig. Een leerling gaat aan de hand van lesstof en een pc via de 4-traps lesmethode te werk. Deze 4-traps lesmethode zorgt ervoor dat leerlingen op hun eigen niveau te werk gaan. De docent controleert  voordat het werkstuk daadwerkelijk wordt uitgevoerd op de machine. Het keuzevak wordt aan het einde van een periode van 8 weken afgesloten met een persoonlijk certificaat voor de leerlingen. 

De keuzevakken starten in september 2020, in eerste instantie  voor vmbo bb/kb, met uitbreidingsmogelijkheden naar tl. Op termijn is het keuzevak beschikbaar voor alle vmbo scholen in de regio.
 

Is robotica een belangrijk onderdeel van uw bedrijfsproces en laat u dit graag aan jongeren zien? Kunt u CNC technieken laten zien aan jongeren en is uw bedrijf gevestigd in de omgeving van Maarsbergen/Doorn? We horen het graag. Mail naar Chantal Rebel, crebel@corlaercollege.nl