Techniek is voor jong en oud. Júist voor jong, kunnen we beter zeggen. Technieklessen op het primair onderwijs geven kinderen de kans om hun talenten te ontdekken. Kinderen met talent voor techniek hebben in de groeiende technische sector een goede toekomst. Door hen al op vroege leeftijd te enthousiasmeren voor het technische vak, willen wij hen binden aan onze dynamische branche. Dit doen wij door technieklessen te organiseren, docenten te trainen en middels het jaarlijkse TechEvent.  

Technieklessen voor het primaire onderwijs

Ook op de basisschool kunnen leerlingen technieklessen volgen, zodat zij al vroeg met allerlei soorten techniek in aanraking komen. Niet alleen met een profielkeuze voor techniek krijgen zij hier namelijk mee te maken. Techniek is overal, ook in bijvoorbeeld de zorg of sport. Er is veel onderzoek gedaan naar de affiniteit van kinderen met techniek, samengesteld in verschillende bèta mentality’s (https://ptvt.nl/kennisbank/betatechmentality/), dat middels onderzoek laat zien dat ieder talent zich kan ontwikkelen in de techniek.  

Onderzoekend en ontdekkend leren staat tijdens de technieklessen centraal. Voor de hele regio worden technieklessen ontwikkeld en gegeven door vmbo-docenten in samenwerking met het bedrijfsleven.  

In de bovenbouw

Onder het motto ‘techniek moet je vooral doen’, hebben we technieklessen speciaal voor de bovenbouw van de basisschool ontwikkeld. Deze technieklessen worden gegeven in modules van vier lessen van twee uur. Er is veel tijd om te ontdekken wat er allemaal te doen is binnen de veelzijdige wereld van de techniek. Zo gaan kinderen vooral aan de slag met hun handen. Ze maken een maquette van hun eigen kamer, ontwerpen een kleine auto of ontwerpen zelfs hun eigen speelgoed. Twee van de lessen vinden plaats op de basisschool en twee op locatie in de hotspot of bij een bedrijf.  

Bij iedere module staat een techniekprofiel van het vmbo centraal: PIE (produceren, installeren en elektrotechniek), BWI (bouwen, wonen en interieur) of M&T (mobiliteit en transport). De lessen worden ontwikkeld door techniekdocenten van de scholen, in samenwerking met de pabo’s, primair onderwijs docenten en bedrijven uit de regio. Ben je docent in het primair onderwijs? Je bent welkom om mee te denken over de lessen en ontwikkeling van het programma.