Op een zonnige vrijdagmiddag in de eerste week van de zomervakantie kijken Lotte en Noemy hoe hoog hun raket de lucht in schiet. Zij hebben een speciale Harry Potter raket ontworpen,  vertellen ze. Hij gaat toch tenminste wel 10, misschien wel 20 meter hoog! Zeker met de compressor van techniekjuf Lily Hartman van het Element.  

De meiden hebben de hele week, samen met 20 andere kinderen meegedaan met de Amersfoortse Vakantieacademie. Dat is een zomerschool waar kinderen van groep 2 tot en met groep 8 de hele week bezig zijn met taal. Dat laat zich prima combineren met techniek! De deelnemende leerlingen van groep 7, lezen het boek ‘De Raketwedstrijd’. Daarin wil de hoofdpersoon, het meisje Sterre, heel graag toegelaten worden tot de ruimtevaart school. Om toegelaten te worden, moet zij een waterraket bouwen en zo hoog mogelijk schieten. 

In het boek vinden leerlingen aanwijzingen voor het bouwen van hun eigen waterraket. Iedere middag gaat de groep naar het Element om ook zelf te experimenteren met het maken van hun eigen raket. Hoe moeten de vinnen om t hoger te laten gaan? Hoe kan je het beste de punt maken? Kan er ook een parachute aan om te zorgen dat de raket ook bij de landing heel blijft? Techniekjuf Lily staat de leerlingen bij in het maken van hun raket. Ze heeft daarvoor handige doe-kaarten gemaakt waarop leerlingen kunnen lezen waar zij op moeten letten, bijvoorbeeld bij het gebruik an gereedschappen. 

Aan het einde van de week staan er 12 flitsende raketten op het schoolplein. Alle ouders die zijn komen kijken, moeten op een afstandje blijven. De leerlingen schieten samen met juf Lyli de raketten de lucht in. Gelukkig is het lekker weer! De raketten trekken veel bekijks. Alle ouders genieten zichtbaar. Zo vieren we samen de opbrengst van een week leuke taal en techniek lessen voor basisschoolleerlingen.

      

Meer info over de technieklessen voor primair onderwijs