Het resultaat: 9 enthousiaste vmbo leerlingen van het Corlaer College en Van Lodenstein College die het keuzevak “CNC- Technieken” gericht op verspanen middels het programmeren en draaien van werkstukken op een computergestuurde draaibank met succes hebben afgerond. 

René van de Groep van het Corlaer College en Steven de Harder van STYLE CNC Machines vonden elkaar via Tis for Tech. Vanuit dit initiatief werken regionale vmbo scholen samen om het technisch onderwijs te verbeteren en te versterken. Samen hebben zij een lesprogramma ontwikkeld waarbij een tweetal hybride experts van STYLE naar Nijkerk afreisde om kennis over te dragen aan leerlingen en docenten van het Corlaer College en het Van Lodenstein College uit Hoevelaken.

Als eerste zijn de docenten van de scholen zijn getraind. “Ik zou elke docent die twijfelt over de moeilijkheid van een CNC besturing echt aanraden kennis te maken met de STYLE besturing. Wanneer je deze CNC besturing eenmaal ervaren hebt, valt het echt heel erg mee om CNC onderwijs aan te bieden.“

Vervolgens zijn de leerlingen bekend gemaakt met de 4-traps lesmethode (training-programmeren-controleren- produceren) waarbij elke leerling op zijn eigen niveau te werk gaat. Met de eenvoudig en snel aan te leren besturingssoftware van STYLE programmeerden de leerlingen hun werkstukken achter hun eigen pc. Via een 3D-simulatie  werd gecontroleerd of het geprogrammeerde werkstuk ook daadwerkelijk kon worden uitgevoerd op de STYLE-machine.

Na het theoretische deel werd het programma ingelezen in op de CNC-draaibank waarbij het wonderlijke samenspel tussen beitels, materiaal en programma hun werk deden met als uitkomst een zeer nauwkeurig en hoogwaardig werkstuk. De leerlingen waren zeer enthousiast door het feit dat ze binnen zo’n korte tijd tussen de eerste training van de hybride docenten en het zelf programmeren zo snel een werkstuk konden produceren.

Het acht weken durende lesprogramma werd afgesloten bij STYLE op locatie waarbij de leerlingen een examen voor de kiezen kregen. Alle overgedragen kennis moest binnen een halfuur kunnen worden gereproduceerd om een RVS flesopener te kunnen programmeren en te maken op een van de demo-machines.

“Eerst dacht ik dat ik nooit die machine zou kunnen programmeren maar deze software is echt heel makkelijk te begrijpen. Ik durf nu zelf de machine te bedienen en ik weet zeker dat ik verder ga in de techniek”, aldus één van de leerlingen die het examen heeft behaald.

Na afloop werden alle leerlingen beloond met een heus CNC-certificaat welke met trots kan worden vertoond op hun toekomstige cv. STYLE blijft zich inzetten voor scholen met technisch onderwijs. Dit blijven zij doen in de vorm van “hybride-experts”, het uitlenen van kennis aan de scholen, stages en bedrijfsbezoeken in de vorm van excursies.

Het keuzevak CNC Technieken is het resultaat van een krachtige samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs. Binnen T is for Tech is het, op termijn, beschikbaar voor alle vmbo leerlingen in de regio.